Prosjektbeskrivelse

Seksuell helse

Seksuell helse

For å få barn må man ha samleie. Samleie betyr å føre penis inn i vagina. Det er en naturlig del av seksuallivet til svært mange. Samleie er et stort steg ut i seksualiteten. Mange har hatt andre former for seksuell kontakt før de har samleie for første gang. Det er vanlig med gjensidig beføling og fingring før første samleie –det vil si at å ta på kjønnsorganet og/eller føre fingre inn i vagina. Se filmen Ung og omskåret for å lære mer om hvordan ser et kvinnelig kjønnsorgan ut.

 

Myter om samleie og skjedekransen (jomfruhinna)

Det er mange myter rundt samleie. En vanlig myte er at det finnes en jomfruhinne i vagina som sprekker første gang man har samleie, og at det kommer en blod. Det finnes ingen hinne inne i skjeden. Men det fins en fold i skjedeinngangen som markerer overgangen til selve skjeden. Denne kalles skjedekransen. Den kan ikke revne eller på andre måter «stikkes hull på», og det er ikke mulig å se på en jente om hun er jomfru eller ikke. Det kommer heller ikke alltid blod ved første samleie. Se filmen Ung og omskåret for å lære mer det som før kaltes jomfruhinna –nå skjedekransen. Se filmen Ung og omskåret for å løæare mer om dette http://www.f-g-m.info/

 

Ulikt syn på sex

Hva man tenker om sex er forskjellig fra person til person. De fleste har et sexliv som voksen, også av andre grunner enn for å bli gravid. Et positivt syn på sex vil øke gleden og nytelsen av sexlivet. Hvor viktig sex er varierer fra person til person og i ulike faser av livet. Noen vil bare ha sex og samleie med den de gifter seg med. Noen vil være forelsket og i et stabilt forhold før de har samleie for første gang. Andre syntes det er greit å ha sex uten å være forelsket, og å ha sex med en de ikke er kjæreste med.

 

Om grenser og å si nei til sex.

Det er viktig å finne ut om den andre har lyst til å ha sex med deg. På den måten viser du omsorg og respekt for den du ønsker å ha sex sammen med. Mange synes det er vanskelig å sette sine egne grenser. De er kanskje redde for at partneren skal miste interesse. Noen synes for eksempel det kan være flaut å si fra til partneren at de ikke ønsker å ha sex eller at de vil bruke kondom. Det er viktig å si fra om du lyst til å ha sex eller ikke. Hvis noen sier nei til sex må du vise respekt og akseptere det.

 

Du vet best selv hva som er bra for deg

Det finnes ikke et riktig svar på hvordan ditt seksualliv skal være. Du må kjenne etter hva som føles riktig. Det er bare du som kan vite hva som kjennes bra eller galt for deg. Se filmen Ung og omskåret for å lære mer om seksualitet og grenser

 

Hvor kan man finne mer informasjon om sex?

Det finnes mange gode nettsteder for ungdom som inneholder informasjon om sex. Ung.no, klara-klok.no, skeivungdom.no, sexogsamfunn.no  kan man lære mer om sex og seksualitet. Det er fagfolk som skriver på disse sidene, og informasjonen er til å stole på. Mange andre steder på internett finner man også informasjon om sex, men det er ikke sikkert det er riktig informasjon. Vær kritisk til hva du leser på nett.

 

Seksuell lavalder –grense for når man har lov å ha sex.

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Det betyr at en person over 16 år kan bli straffet for å ha sex med en person under 16 år. Dette er lovbestemt (Straffeloven) og skal beskytte barn og unge mot overgrep fra voksne. Det er den voksne som er ansvarlig og kan straffes.

 

Sex før du er 16 år

Loven sier at straff for seksuell omgang når man er under den seksuelle lavalder, kan falle bort hvis de som har sex er på samme alder. Det vil si at ungdommene må være nær hverandre i alder og i utvikling, både kroppslig og mentalt.

 

Melde fra

Du kan kontakte politiet på internett dersom du ønsker å melde ulovlige forhold